Za loše spavaće sobe, to je dobra trava godine, lavanda

Posted in Uncategorized

Za loše spavaće sobe, to je dobra trava godine, lavanda

Trava godine 2018 izabrala je zaista popularnu biljku, od kojih se mnoge drže u bašti zbog dekorativne vrednosti. Lavandula angustifolia je biljni herbal poznat i upotrebljen hiljadama godina. U našoj zemlji KSV. stoljeće kao ukrasno i aromatično bilje. Njegov cvet i eterična ulja su umirujuća, anksiolitična, pa se koristi u medicini.

Prava lavanda brzo raste, zimna, i to je čak 40-50 godina. List je izdužen, širok 3-4 mm, dug 2-3 cm, srebrno-zelen. Njegov cvet je cilindričan, dugačak 6-8 cm, njegova boja varira od tamno plave do patuljaste ljubičice.

Lavanda nije samo vrt, već se može koristiti na više načina. Cveće mora biti rezano za svježe korištenje i sušenje usred cvetanja. Cvet je najpogodniji za destilaciju ulja do kraja cvetanja.

Obezbeđenje je važan gastronomski apetit, mesno jelo, desert i nezaobilazni ukus. Tipično ukus riba i mesa, ali je napravljen od povrća, salata i sosova. Za slatkiše, posebno za kreme, džemove i desertne breskve, daje prijatnu aromu.

Vekovima se koriste analgetik, antispazmodik, sedativ, jačanje nervnog sistema lek. U antičkim grčkim i rimskim kupatilima, često su namočili u lavandu. Koristi se za baliranje u Egiptu. U Engleskoj su nosili zglobove tokom epidemije kuge. Efektivno se primenjuje na scabies and mooths, za lečenje ficam, za ugrize od insekata i za ublažavanje zubobolje. II. Drugi svetski rat se takođe koristi kao antiseptik za lečenje rana.

Od početka 20. veka koristi se kao izvor lekova: dijareja, kašalj i glavobolja. Izuzetno visok sadržaj isparljivih ulja se iscrtava stiskanjem.

Bilje godine
Mađarsko društvo farmaceutskih nauka je naučna organizacija mađarske farmacije, a unutar nje i biljna divizija, stručnjaci biljnog polja. Njihova inicijativa je da iz godine u godinu izaberete godišnju biljku godine za dobijanje daljih biljaka. biljka iz naslova godine sabiranjem znanja odabranih biljaka, važne informacije u vezi sa efektima primene da bi se dobila širok spektar zainteresovanih strana.

Pobednička postrojenja iz prethodnih godina:

2017 – mak

2016 – kamilica

2015 – glog

2014 – lemongrass

2013 – Mama

Upišite pojam za pretragu i pritisnite taster za unos

Moja korpa