Dvorac je dan istorijskih vrtova i dvorskih parkova

Posted in Uncategorized

Dvorac je dan istorijskih vrtova i dvorskih parkova

1. juna 2018. godine, prvi dan leta, 1. juna i 3. juna, održaće se dan Istorijskih baština i dvoraca. Ove godine, 15 evropskih zemalja, uključujući i našu zemlju, pridružile su se ovogodišnjem nizu uspešnih programa u Francuskoj.

Francuski Ministarstvo kulture organizuje vrt poseta od 2003. ( “Rendez-Vous Au Jardin”) prvog vikenda juna svake godine sa različitim temama za istraživanje onima koji su zainteresovani u javnim parkovima i privatnim baštama. Tokom događaja, 2017. godine, otvoreno je 2300 parkova i bašti za široku javnost.

Informativna mreža evropske kulturne baštine (HEREIN) pokrenula je podprojekat “HEREIN u bašti” 2015. godine, sa ciljem da više pažnje posveti problemima vezanim za politiku pejzažne arhitekture na evropskom nivou. U 2018. godini organizacija je nastojala da proširi francuski program kao deo Evropske godine kulturne baštine. Pored Francuske, pridružili su se i nekoliko evropskih zemalja: Belgija, Estonija, Holandija, Hrvatska, Irska, Poljska, Litvanija, Mađarska, Monako, Nemačka, Italija, Španija, Švajcarska, Slovačka i Slovenija.

Ovogodišnja tema biće “Vrt Evrope”. Program sadrži vrtove različite prirode, koje se mogu proslaviti u 12 dvoraca, parkova i arboretuma širom zemlje.

Tradicionalno, prvi dan trodnevne serije događaja, slajdovi se očekuju različiti programi. Subotom i nedeljom dostupni su široj javnosti i fokusiraju se na porodične programe.

Glavni organizator programa je francusko Ministarstvo kulture, evropska serija događaja i zvanična komunikacija na francuskom sajtu organizacije.

Mađarsko predsjedništvo koordinira program u Mađarskoj. Možete pozvati odličan program npr. Sarvaš Dendrarij na Arboretum Vacratot, do Kraljevskog dvora, u Fertodi Eszterhazi zamka, gde je grofica Margareta Cziraki Rose Garden može da se gleda.

Pritisni miš ako želite čitati slične postove. Podelite je ako je korisno za druge!

Upišite pojam za pretragu i pritisnite taster za unos

Moja korpa