120 godina su Heviz ljiljane ruže

Posted in Uncategorized

120 godina su Heviz ljiljane ruže

Termalna jezero je nezamisliva danas bez divnih lokvanji. Ali, 1772. godine kada je Džordž Festetics, osnivač Kesztheli Georgikon uređen za izgradnju prvog izgrađen u splavovi kupatilu kuće je upravo procvetala bele cvetove. U šarene vodene biljke nisu poreklom iz nas i tačno 120 godina od prvog ugradnju lokvanja u cvatu pao u jezero. Ali kako je indijska biljka potekla u Hevizu?


Termalni jezero 4.44 hektara, u Evropi najveći medicinskih tople vode jezera. Flora jezera je veoma raznolika, ali najspektakularniji i dobro poznati članovi ljiljan. Jezero, baš kao i ostali na Havajima svežom vodom, bio je poreklom iz belog lokvanja (Nimphaea alba), ali u 1830-ih, bilo je pokušaja posaditi više šarene svet tropskih biljaka.

Prvo, episkop Oradea Spa doveo u Egipat beli lokvanj (lotos Niphaea) potiče tople vode, ali to nije dokazao da bude trajna. Između 1898. i 1906. godine LOVASSI Aleksandar, profesor na Akademiji za ekonomski Keszthelii počeo u drugom pokušaju. Današnji Budimpešta zaradio Botanička Garden Victorian House (Nimphaea rubra var. Longiflora) rizoma-komada i ostavio ih u blatu i indijskih crveno i belo cvetova krina dugačak oko. Belo novenniekkel nije uspeo, međutim, crvene su otvorena 33 dana nakon instalacije, 25. jula, 1898. godine.

Vodeni ljiljan iz Istočne Indije, močvarama Bengala u 1803 je bio u Evropi botaničke bašte. Ciklama crveno cveće raste 5-7 centimetara iznad vode. Obično veče počinje da se otvara i zatvara u ranim popodnevnim satima, ali sumorna vremena može da ostane otvoren ceo dan. Stabljika biljke u blatu, ponekad 4-5 metara treba da poraste na pisma koja su u vizfelszinere. Obično se može razviti 60-90 slova. Cveće dolazi od maja do novembra, svaki cvet je ukrašen tri dana. U jesen ljiljana povlače u blatu i sprovodi ponovo u proleće.

Lili biljke prirodno zaštićene termalnog-jezera, za ubiranje cveće i uzdrmati je zabranjeno.

Upišite pojam za pretragu i pritisnite taster za unos

Moja korpa